UNDP, mültecilerin, ev sahibi topluluk üyelerinin, yerel belediyelerin ve ilgili ulusal kurumların bu etkiyle başa çıkma ve toparlanma dayanıklılığını güçlendirmek için Türkiye'deki Suriye Krizine Müdahale ve Dayanıklılık Programı aracılığıyla Türkiye Hükümeti'ni bu büyük ölçekli yerinden edilmeye yanıt vermesi için desteklemektedir. UNDP'nin dayanıklılık müdahale stratejisi hem ev sahibi hem de mülteci topluluklara yeterli şekilde hizmet verebilmelerini sağlamak için mevcut ulusal ve yerel sistemlere yatırım yapmaktır. Bu programın bir parçası olarak UNDP, Suriye krizine yanıt olarak AB Bölgesel Güven Fonu (EUTF Fonu) tarafından finanse edilen Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye Dayanıklılık Projesi'ni uygulamıştır. Proje üç ana bileşenden oluşmaktadır: İstihdam Yaratma Bileşeni 1, Belediye Hizmet Sunumu Bileşeni 2 ve Yetişkin Dil Eğitimi Bileşeni 3.
UNDP hem ev sahibi hem de Suriyeli topluluklara yeterince hizmet verebilmelerini sağlamak için mevcut ulusal ve yerel sistemlere yatırım yapmaya odaklanan dayanıklılık temelli bir kalkınma yaklaşımı kullanmaktadır. Bileşen 2 kapsamındaki dayanıklılık müdahalesinin hedeflenen sonuçlarından biri, atık su arıtma tesisi inşa ederek Belediyelerin altyapı kapasitelerini güçlendirmek olmuştur.
Bu kapsamda, Hassa/Hatay'da aşağıdaki parametrelere uygun olarak bir atık su arıtma tesisinin inşası için inşaat kontrollüğü hizmetlerine ihtiyaç duyulmuştur;